De functie van relatietherapie

Bij ruzies of problemen in de relationele sfeer zoeken koppels vaak hun toevlucht in relatietherapie. Logisch, want hierdoor breng je jouw relatie weer terug op het juiste pad. Er bestaan diverse vormen binnen deze therapeutische behandeling, welke jou en je partner kunnen helpen naar een gezonde en liefdevolle relatie. Wat is de concrete functie van relatietherapie en hoe zijn de zienswijzen op dit gebied door de jaren heen veranderd? 

Waarom kiezen voor relatietherapie? 

Relatietherapie is vaak nuttig, en soms noodzakelijk. Samenwonen met je partner is leuk, maar vroeg of laat kunnen er problemen optreden die de relatie op het spel zetten. Je krijgt vaker ruzie, hebt een woordenwisseling of begrijpt elkaar niet meer. Op het moment dat de echte verliefdheid over is, begint bij veel koppels pas de echte relatie. Je merkt dat er anders wordt gereageerd op je normale gedrag, en misschien doe je dit andersom ook wel bij je partner. Voordat je het weet sta je als twee kemphanen tegenover elkaar. Niet de bedoeling, en al helemaal niet het voorbeeld van een liefdevolle relatie. Wil je als stel die tendens écht doorbreken, dan is relatietherapie een handvat.

Effectieve vormen van relatietherapie 

Relatietherapie bestaat al decennialang, en is volop in ontwikkeling. Voorheen bestond deze therapie uit het zogenaamde reactiemechanisme: als iemand dit zegt, zou je dat kunnen zeggen. Een reflectie op alledaagse gesprekken, waarin partners elkaar niet (willen) begrijpen. Er zijn echter nieuwe modellen die relatietherapie op een andere manier aanvliegen. Een voorbeeld daarvan is EFT relatietherapie. EFT staat voor Emotionally Focused Therapy. Deze vorm van relatietherapie is bedacht in Canada, en inmiddels bewezen effectief om relaties te redden. Wat is de functie van EFT?

De EFT-methode

Relatietherapie bij een relatietherapeut

EFT gaat uit van de emotionele band die je met je partner hebt. Je wilt begrepen worden in een relatie, en dat vereist een zekere verbinding. De basis van EFT relatietherapie is te vinden in het gegeven dat niemand ‘alleen’ wil zijn, en beter functioneert in een emotionele betrokkenheid van zijn of haar partner. Heb je ooit al eens gemerkt dat je de meeste emoties uit bij iemand waarvan je het meeste houdt? Dit is de basis van Emotionally Focused Therapy. Onder de emotionele uitbarstingen waar je als koppel mee te maken hebt zit een andere emotie, omdat één van beide, dan wel beide zich niet begrepen voelen. Pas wanneer dit bespreekbaar is gemaakt kan de ander iets voor je betekenen in de vorm van liefde of een andere emotie. Uitgangspunt is verder dat je tijdens de EFT relatietherapie bereid bent om je emoties te tonen, ofwel om jezelf bloot te geven.

Bewezen goed voor de relatie 

Doel van relatietherapie is uiteraard het herstellen van de liefdevolle relatie die je voorheen hebt gekend. EFT is momenteel de meest onderzochte vorm van relatietherapie, en het concept is bewezen effectief om de meest kritische relaties te herstellen. De verbinding tussen jou en je partner worden op een natuurlijke manier hersteld, wanneer er ruimte is om over emoties te spreken. Tegelijk verstevigt dit de relatie op een duurzame manier.