Fysiotherapie, de behandeling zelf

Zitten je spieren vast door overbelasting, heb je iets gebroken en moet je weer op kracht komen, dan kan een fysiotherapeut je helpen met je klachten. De fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in spieren, pezen en gewrichten en zullen op basis van jouw lichaam een plan maken voor jou om van je klachten af te komen.

De eerste afspraak

Je maakt eerst een afspraak voor fysiotherapie waar je in het kort vertelt wat je klacht is. Als je samen met de fysiotherapeut een eerste afspraak maakt, wordt tijdens deze afspraak gekeken naar wat je kunt, hoe ernstig de klacht is en wat de oorzaak van de klacht is. Het is nodig om dit te weten voor de therapeut om een gepast behandel plan te maken. Vanaf dat moment gaan jullie samen met de oefeningen aan de slag.

fysiotherapie

Oefeningen en massages

De behandelingen bestaan voornamelijk uit gepaste oefeningen en massages die de juiste spieren zullen losmaken. Een massage is namelijk als het ware het met de handen creëren van prikkels aan de gewenste spieren. Door deze prikkels worden de spieren opgewarmd en zullen versoepelen en de bloedsomloop in de spieren zal toenemen. Door wrijvende en enigszins drukkende bewegingen worden zo de spieren weer op een juiste manier geactiveerd.

Let er wel op dat wanneer je gemasseerd dient te worden, dit het beste effect heeft op de blote huid. Wanneer je een fysiotherapie behandeling gepland hebt staan, zorg dan dat je de juiste kleding aan hebt waar jij je comfortabel bij voelt. Tijdens de eerste afspraak wordt door middel van massage gevoeld waar verharde plekken in de spieren zitten. Dit zijn vaak de pijnpunten en deze dienen gestructureerd gemasseerd te worden. Naast massage krijg doe je ook oefeningen. Afhankelijk van de plek dat behandeld dient te worden zul je zowel tijdens de afspraak als thuis oefeningen gaan doen. Er zijn voor bijna alle delen van het lichaam oefeningen denkbaar. Deze kunnen intensief zijn, maar ze kunnen ook zelfs ontspannend zijn. Belangrijk is wel dat deze oefeningen geregeld herhaald worden om zo het gewenste resultaat te krijgen.

Preventief advies

Tijdens de behandelingen zal de fysiotherapeut kunnen inzien waar de risico’s van jouw lichaam zitten. Ziet de therapeut bijvoorbeeld dat jij veel met een gebogen rug loopt, zal hij de fysiotherapeut jou adviseren om op je houding te letten. Dit om te voorkomen dat jij op den duur last krijgt van rugklachten en een houding die misschien niet meer onomkeerbaar is.

Duidelijke communicatie

Het is heel belangrijk dat wanneer jij behandeld wordt door een fysiotherapeut, je ten alle tijden eerlijk bent over jouw lichamelijke welzijn. Merk je bijvoorbeeld dat je oefeningen niet aanslaan, geef dit dan aan. De fysiotherapeut zal het behandelplan aanpassen en andere oefeningen opgeven. Dit geldt ook voor als je merkt dat de oefeningen die je hebt opgegeven te zwaar zijn en je ze dus niet correct kunt uitvoeren. Op die manier zul je namelijk ook niet het gewenste resultaat krijgen. Wanneer de fysiotherapeut je masseert, geef dan ook aan waar de pijnpunten zitten. De verhardingen in je spieren worden zo voor de fysiotherapeut als het ware zichtbaar, en zal in het vervolg weten welke plek behandeld dient te worden.

fysiotherapeut doet behandeling

Wat wordt wel en niet vergoed

De verzekering waar jij bent aangesloten heeft een basispakket. Dit pakket biedt gedeeltelijke vergoeding voor behandelingen van fysiotherapie. Het is afhankelijk van hoe oud je bent en welke klachten je hebt. Tot je 18e levensjaar krijg je 9 behandelingen vergoed. Wanneer hierbij wordt aangegeven dat de behandelingen niet hebben geholpen krijg je nog wat extra behandelingen vergoed. Als je ouder bent dan 18 en heb je een chronische aandoening, dan worden de behandelingen vergoed vanaf de 21e behandeling. Heb je geen chronische aandoening, dan zijn er een paar oefentherapieën voor klachten waarvan de eerste paar behandelingen vergoed worden. Heb je een aanvullende verzekering, dan krijg je meer behandelingen vergoed. Wil je weten hoeveel dit er zijn, neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Alles wat dus niet vergoed wordt, dien je zelf te betalen. De prijzen van de behandelingen variëren, maar zijn zo op te vragen.