Het belang van het volgen van een EMDR cursus

Het verwerkingsproces van een traumatische ervaring is een ontzettend moeilijk proces. Daarom is het ook belangrijk dat mensen hierbij door een professional de juiste begeleiding krijgen. Een techniek dat steeds meer wordt toegepast in dit soort situaties is EMDR. Wat deze techniek precies inhoudt, lees je hier.

Wat houdt EMDR in?

EMDR, ook wel bekend als Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een therapeutische methode voor mensen die moeite blijven houden met de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kunnen bijvoorbeeld ervaringen zijn zoals heftige ongelukken, seksueel misbruik of geweldsincidenten.

EMDR cursus volgen

Waarom kiezen mensen voor EMDR?

Na het ervaren van een traumatische ervaring, is het niet voor iedereen even makkelijk om dit te verwerken. Er is namelijk een kans dat wanneer je geen voldoende begeleiding hierin krijgt je vast kunt lopen met je verwerking. Wanneer je vastloopt tijdens de verwerking zal je merken dat dit gevolgen heeft voor je dagelijks leven. Zo zal je bijvoorbeeld anders kunnen voelen, denken of reageren op je omgeving. Daarnaast kun je ook last krijgen van klachten zoals het hevige gedachten of angstige beelden. Om te voorkomen dat je vast komt te zitten tijdens het verwerken van een traumatische ervaring kiezen veel mensen voor EMDR om hen te helpen bij dit soort klachten.

EMDR gebruiken na het volgen van een EMDR cursus

EMDR is een effectieve therapeutische methode, waarbij verschillende technieken kunnen worden gebruikt om de klachten van mensen met een traumatische ervaring te verminderen. Tijdens het volgen van een EMDR cursus leer je op een praktijkgerichte wijze over alle noodzakelijke theorie om EMDR in te zetten bij mensen die problemen ervaren met het verwerken van traumatische ervaringen. Zo leer je niet alleen hoe en wanneer je EMDR als beste kunt inzetten, maar ook welke techniek je beste in welke situatie kunt toepassen en wanneer je EMDR beter niet kunt gebruiken. Met een EMDR cursus houd je je ongeveer vier weken bezig met het doornemen van de theorie en het toepassen hiervan in diverse praktijkoefeningen. Aan het einde van de cursus is wordt alle theorie nogmaals besproken en ontvang je een officieel erkend certificaat voor EMDR.

Gebruik van EMDR in meerdere sectorenSteeds meer psychologen kiezen ervoor om gebruik te maken van EMDR als therapie bij het behandelen van trauma’s. Naast psychologen kunnen kindercoaches, life-coaches en therapeuten ook gebruik maken van EMDR. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er EMDR steeds breder kan worden ingezet. Zo kan EMDR ook worden ingezet in de volgende situaties:

  • Stress
  • Slaapproblemen
  • Depressies
  • PTSS
  • Traumaverwerking
  • Angst/paniekaanvallen
  • Vermijdingsgedrag

Help je cliënten verder

Of je nou als psycholoog, therapeut of life-coach gebruik wilt gaan maken van EMDR, kun je door een EMDR cursus te volgen leren over alle diverse EMDR technieken. Door deze technieken toe te passen tijdens de EMDR-sessies met jouw cliënten, kun je hun de juiste begeleiding geven die ze nodig hebben om de klachten rondom hun traumatische ervaringen te verwerken. Meld je daarom gerust aan om voor het volgen van een EMDR cursus, zodat jij deze techniek kunt aanbieden voor jouw cliënten.