Hoe modulaire woningbouw kan helpen bij tekort aan studentenhuisvesting

Dat er een groot woningtekort in Nederland (en Europa) heerst, is geen verrassing meer. Het tekort raakt mensen uit de gehele samenleving. Zoals altijd zijn er groepen die dit soort tekorten extra voelen. Zo is het voor arbeidsmigranten lastiger om een huis te vinden en komen mensen die om andere redenen dringend een woning zoeken al snel in de problemen. Een belangrijke groep zijn studenten. In dit artikel bespreken we hun problemen en hoe modulaire woningbouw deze groep zou kunnen helpen. 

Essentieel voor ontwikkeling studenten 

De studententijd is voor de meeste jongeren een van de belangrijkste periodes in hun leven. Op jezelf wonen, anderen leren kennen, leren en persoonlijke ontwikkeling. Maar dat op jezelf wonen is lang niet zo gemakkelijk als het lijkt. Wachttijden voor studentenkamers zijn lang en corporaties hebben ook lang niet altijd voldoende woningen om nieuwe studenten op te vangen. 

modulaire woningbouw 2

Wonen op campings of bij anderen in huis 

Het komt dus regelmatig voor dat studenten geen woonruimte kunnen vinden. Een (tijdelijke) oplossing is dan vaak om langer thuis te blijven wonen Maar niet alle studenten kunnen thuis blijven wonen tijdens hun studie. Bijvoorbeeld omdat ze aan de andere kant van Nederland gaan studeren. Of omdat de thuissituatie geen prettige plek is om te studeren. Er verschijnen soms schrijnende verhalen in de media. Bijvoorbeeld van studenten die noodgedwongen op een camping buiten de stad wonen of studenten die een kamer bij een gezin in huis huren om dichterbij de campus te wonen. 

Modulaire woningbouw als uitkomst 

Een mogelijke oplossing, of iets dat aan de oplossing bij kan dragen, is modulaire woningbouw. Deze manier van bouwen is namelijk sneller, duurzamer en effici├źnter dan de traditionele manier van bouwen die veel bedrijven hanteren. Bij modulaire woningbouw worden woningen vooraf in de fabriek geproduceerd en op de locatie in elkaar gezet. Omdat er met units wordt gewerkt is het mogelijk om in kortere tijd een groter aantal woningen te bouwen.┬á

Modulaire studentenwoningen 

Goed nieuws: er zijn al bouwbedrijven en corporaties in Nederland die studentenwoningen op deze manier realiseren. Er zijn zelfs al meerdere gebouwen te vinden die modulair gebouwd zijn. Vaak zijn dit mooie, schone gebouwen met alle faciliteiten die studenten wensen en mogelijkheden om elkaar op te zoeken en te socializen. Bijvoorbeeld in gezamenlijke ruimten. Laat dat nu precies zijn wat er nodig is om het woningtekort voor deze doelgroep terug te dringen.