Je tuin in optimale staat houden


Een mooie tuin goed bijhouden is veel werk. Waarbij het niet alleen om de klussen zelf gaat, maar ook om het bepalen van het juiste moment. Om dit iets gemakkelijker te maken is het handig om gebruik te maken van een tuinkalender. Daarmee is het immers gemakkelijk mogelijk om precies op tijd de juiste dingen te doen die je tuin zo mooi kunnen maken. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe een goede tuinkalender in elkaar zit. Let daarom op een aantal zaken. Zo kan met zekerheid worden gezorgd voor een optimale tuin op elk moment.

Papier of digitaal

Begin met het maken van een keuze tussen papier of digitaal. Een papieren tuinkalender is vaak net iets prominenter in beeld. Je hangt hem op en daardoor word je eraan herinnerd dat je nog klussen te doen hebt in je tuin. Aan de andere kant is een digitale kalender vaak preciezer en completer. Zo weet je dus exact wat er van je gevraagd wordt op elk moment. Waarbij je bijvoorbeeld ook herinneringen kunt instellen zodat je eigenlijk niet om de klus heen kunt. Het hangt van jezelf af wat jij de beste optie vindt om te gebruiken voor de tuin.

Snoeien en maaien

Een tuinkalender zal natuurlijk in grote mate draaien om de echte onderhoudsklusjes. Denk aan het snoeien van de bomen en struiken. Denk ook aan het tijdig maaien van het gras. Voor elk klusje is immers een specifiek moment aan te wijzen. De ene boom gedijt beter bij vroeg snoeien terwijl de andere struik pas laat in het jaar moet worden ingekort. Dit is dan ook het best in een tuinkalender weer te geven. Dit biedt de zekerheid dat elke klus op het juiste moment gedaan kan worden. Al is er natuurlijk veel meer om op te letten.

Opruimen

Een tuinkalender is bijvoorbeeld ook geschikt om klussen in te zetten die op een hele andere manier aan de tuin verbonden zijn bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan reparatiewerkzaamheden. Het kan bijvoorbeeld best slim zijn om in januari in de kalender tijd in te ruimen om de schutting na te lopen. Wanneer hier zwakke plekken in worden ontdekt, dan kunnen deze direct hersteld worden. Omdat het gedurende de rest van het jaar een stuk drukker zal zijn met andere klussen is dit immers echt een geschikt moment. Op die manier kan een kalender voor de tuin dus ook heel handig zijn.

Vernieuwen

Zo nu en dan zal er ook iets vernieuwd moeten worden in de tuin. Planten en stuiken die uitgebloeid zijn moeten bijvoorbeeld vervangen worden door iets nieuws. In dat geval is het dus ook goed om te weten wanneer de juiste momenten van planten zijn. Ook hier zijn immers zeer specifieke momenten voor aan te wijzen. De maand maart is voor veel planten bijvoorbeeld heel geschikt. Opnieuw is op deze manier duidelijk te maken wat de meerwaarde kan zijn van het opstellen, of laten opstellen van een kalender voor de klussen in de tuin kan zijn. Zo wordt nooit iets gemist.

Hulp krijgen

Het is natuurlijk niet nodig om zelf het wiel uit te vinden. De tuinkalender is in allerlei soorten en maten te vinden. Zo kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een vooraf ingevulde variant die gemakkelijk aangeschaft kan worden. Ook is het mogelijk om samen met een expert een invulling te maken. Zo heb je wel een op maat gemaakte kalender, maar hoef je er zelf je hoofd niet over te breken. Wanneer je het echter leuk vindt om je hoofd erover te breken, dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een kalender op te stellen aan de hand van je ervaring.

Steeds specifieker

Afhankelijk van de mate van interesse die je hebt in je tuin kan je de kalender ook specifieker maken. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om hem per seizoen in te delen. Ook het indelen per maand wordt vaak gedaan. Wie echt veel werk in de tuin wil verzetten kiest ervoor om deze per week in te delen. Zo kan altijd worden gezorgd dat alles exact op de juiste manier gebeurt. Daarmee wordt het een stuk beter mogelijk om altijd te zorgen voor de tuin in optimale conditie. Zo is het altijd fijn om erin te zitten.