Passie voor kunst? Overweeg dan huren van kunst

Kunst is natuurlijk een heel ruim begrip. En vrijwel iedereen heeft hier in een andere smaak. Daarbij kan smaak zelfs veranderen door de jaren heen. Kunst kopen is uiteraard een prachtige investering voor het verfraaien van je woning of bijvoorbeeld van je kantoor. Maar ben je bang dat je bijvoorbeeld na verloop van tijd je dat kunstwerk niet meer mooi vindt, overweeg dan om kunst te huren. Dit doe je geheel rentevrij en je kunt op elk moment de huur stop zetten.

kunst huren is de oplossing

Hoe werkt het huren van kunst

Als jij een kunstwerk op het oog hebt kun jij een huurcontract aangaan. Het huren van kunst gaat via een zeer flexibel proces. Maandelijks betaal jij een bedrag voor het kunstwerk dat je huurt. Dit bedrag bestaat uit een percentage van 2% spaartegoed van het totaalbedrag van het kunstwerk en 1% huurkosten van het totaalbedrag van het kunstwerk.

Als het kunstwerk bijvoorbeeld €1000,- kost, betaal jij maandelijks €1000,- x 2% = €20,-, plus €1000,- x 1% = €10,-, dus een totaal bedrag van €30,- in de maand. Het kan zijn dat jij na een half jaar besluit het kunstwerk definitief te kopen. Het spaartegoed dat jij in de periode van een half jaar hebt opgebouwd, dus 6 x €20,- = €120,-, gaat af van het totaal bedrag van het kunstwerk. Dus dan hoef je bij aankoop nog maar €1000,- – €120,- = €880,- te betalen.

Voordelen van kunst huren

De huurcontracten zijn zeer flexibel. Je kunt bijvoorbeeld 2 keer per jaar van kunstwerk wisselen. Als jij bent uitgekeken op je huidige schilderij, of je verandert je interieur waardoor het kunstwerk niet meer bij jouw nieuwe interieur past, kun je het schilderij dat je hebt terug geven en daarvoor een andere meenemen. Het fijne hiervan is dat het spaartegoed dat je hebt opgebouwd bij het vorige schilderij, wordt meegenomen naar het spaartegoed op het volgende schilderij. Mocht je dus bijvoorbeeld in de toekomst besluiten te kopen, dan begin je na de willen niet opnieuw bij €0,-. Maar neem je, zoals bij het bovenstaande voorbeeld, €120,- mee naar het spaartegoed van het volgende schilderij.

Als je een bedrijf hebt, is het ophangen van kunst zeer stimulerend voor collega’s en zullen eventuele klanten die over de vloer komen een fijne ervaring voor het oog beleven. Als je besluit kunst op te hangen in je bedrijf, is het wel zo prettig als de kunstwerken bij elkaar passen. En dat je niet een ratjetoe aan verschillende stijlen en kleuren aan de muur hebt hangen. Hier krijg jij de optie om een samenstelling van kunstwerken te huren. Je kiest een aantal kunstwerken waarvan jij vindt dat het goed bij elkaar past, en deze samenstelling van kunstwerken zullen allemaal binnen jouw huurcontract vallen.

Het aanbod van kunst en proefplaatsen

Het aanbod van kunst dat te huren valt is zeer groot en ook zeer uiteenlopend. Je hebt genoeg keuze als het gaat om afmetingen, kleurgebruik, materiaal en kunstenaar. Het kan zijn dat je door het enorme aanbod het lastig vindt te kiezen voor een kunstwerk dat goed bij jou en jouw stijl past. Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat je het risico loopt dat je misschien de verkeerde keus maakt, of dat je bijvoorbeeld, als het niet voor jezelf is, dat je verkeerd voor iemand anders kiest. Je hebt namelijk de optie als jouw oog is gevallen op een van de kunstwerken een proefplaatsing aan te vragen. Dit is geheel gratis en vrijblijvend.

Het kunstwerk wordt dan als het ware op proef geplaatst op de gewenste locatie. Op die manier kun jij een inschatting maken of je de juiste keuze hebt gemaakt. Als dat niet het geval is, wordt het kunstwerk weer meegenomen. Als je wel enthousiast bent kun jij een huurcontract aangaan met de optie eventueel te kopen in de toekomst.