Hoe kun je privédetective worden?

In boeken, series en films zie je hem vaak voorbij komen: de mysterieuze en nonchalante privédetective. Het is een beroep waar velen over fantaseren, maar waar de meeste mensen weinig over afweten. Hoe kun je privédetective worden, en wat houdt het in om dit werk te doen? In deze blog kun je er meer over lezen.

Privédetectives in de media

De beroemdste privédetective is toch wel Sherlock Holmes, over wie vele series en films zijn gemaakt. Dit personage voert onderzoeken uit voor bedrijven of particulieren in ruil voor betaling. Politieagenten werken voor de staat en moeten zich houden aan de wetten die er gelden en regels van hun leidinggevenden, maar een privédetective heeft alle vrijheid om zelf een werkmethode te kiezen. Dat is in ieder geval wat we in de media zien. Hoe zit het echt?

Eisen om detective te worden

In het wetboek wordt bepaald hoe iemand detective kan worden. De persoon die detective wil worden moet tenminste 21 jaar oud zijn, een maximumleeftijd is er niet. Deze persoon moet van Europese origine zijn en mag geen strafblad hebben. Voordat je privédetective kunt worden, mag je vijf jaar voor je de aanvraag indient niet gewerkt hebben in de openbare sector. Door deze regel kan er voorkomen worden dat vroegere politieagenten niet vertrouwelijke informatie kunnen gebruiken van hun vroegere baan. Daarnaast moet je een Opleiding particulier onderzoeker volgen voordat je het beroep van privédetective mag uitoefenen.

Opleiding voor particulier onderzoeker

Over het algemeen duurt de opleiding van een privédetective twee jaar en moet deze gevolgd worden in een opleidingscentrum dat erkend is door de overheid en Binnenlandse Zaken. Tijdens de opleiding volg je lessen over grondwettelijk en juridisch recht, psychologie, criminologie en strafrecht. Wanneer je je diploma gehaald hebt, moet je een aanvraag voor het beroep indienen bij Binnenlandse Zaken. Dit overheidsorgaan zal een moraliteitsonderzoek uitvoeren voordat je het recht krijgt je beroep als detective uit te oefenen. Zonder identificatiekaart mag je geen privédetective zijn. Als detective moet je volhardend zijn, geduldig, discreet, observerend, en een analytisch vermogen hebben.

Het werk van een privédetective

Een privédetective kan zowel door een particulier als bedrijf worden ingehuurd. Als je voor een bedrijf werkt, kun je bijvoorbeeld werknemers schaduwen, bedrijfsspionage doen, of voer je solvabiliteitsonderzoeken uit over mogelijke klanten. Wanneer je twijfelt aan de handelspraktijken van een bedrijf of klant, kan er gevraagd worden om hier bewijzen voor te zoeken. Werk je voor een particulier, dan houd je je voornamelijk bezig met vermissingen, potentieel overspel, moraliteitsonderzoeken en ga je chantage tegen.

Het salaris van een detective

Op diverse sites kun je vinden hoeveel een privédetective ongeveer verdient. Voor een uur werken krijg je ongeveer tussen de 50 en 60 euro betaald. ’s Nachts kan dit bedrag oplopen tot wel 100 euro, zonder BTW. Daarnaast moeten ook je vervoerskosten vergoed worden. Een zaak is al snel 10 uur, waardoor je tenminste 600 euro verdient.