Geef senioren een alarm en ze bewegen meer.

Het is algemeen bekend dat ouderen een kwetsbare groep vormen in de samenleving. Over het algemeen hebben ouderen minder weerstand en zijn daardoor vatbaarder voor virussen en infectieziekten. Maar naast het minder functioneren van het immuunsysteem krijgen ouderen ook meer lichamelijke en mentale klachten. Eén van de belangrijkste mentale klachten waar senioren mee te maken krijgen is valangst. 

Wat is valangst? 

Valangst is zoals de naam al doet vermoeden de angst om te vallen. Ouderen die kampen met valangst hebben daadwerkelijk meer kans om te vallen. Maar de angst om te vallen heeft nog meer gevolgen voor senioren. De angst om te vallen kan namelijk zo groot zijn dat de oudere minder gaat bewegen, met als gevolg dat de ouderen minder vaak naar buiten gaan. Uiteindelijk komen ouderen in een negatieve spiraal terecht, waardoor de eenzaamheid van ouderen zelfs vergroot kan worden. 

Wanneer vallen ouderen het meeste?

De valincidenten gebeuren voornamelijk tijdens de alledaagse activiteiten. Ouderen vallen het meest in sanitaire ruimtes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitglijden in de douche. Daarnaast gebeuren er ook veel ongelukken in de keuken. Hierbij moet je denken aan ouderen die iets uit het bovenste keukenkastje proberen te pakken met een trappetje. 

Valangst bij ouderen voorkomen?

alarm knop voor senioren

Het oplossing van valangst bij ouderen is een lastig probleem. Maar tegenwoordig bestaan er producten waarbij het letsel van een val ongeluk preventief voorkomen kan worden. Dit kan senioren een veiliger gevoel geven. Seniorenalarmen heeft meerdere producten waarmee ouderen eenvoudig, met één druk op de knop, alarm kunnen slaan. Deze producten moeten ouderen stimuleren om te blijven bewegen. 

Alarm voor ouderen

De seniorenalarmen voorkomen dus niet dat ouderen vallen, maar helpen wel bij het voorkomen dat ouderen onnodig letsel oplopen na een ongeluk. Het idee dat ouderen altijd alarm kunnen slaan als ze gevallen zijn geeft een gerust gevoel. Hierdoor neemt de valangst af en durven ouderen meer te bewegen. 

Welk alarm past bij mij?

Het is lastig om aan te geven welk seniorenalarm het beste bij u past. Er zijn seniorenalarmen die alleen thuis te gebruiken zijn, maar er bestaan ook producten die onderweg te gebruiken zijn. Daarnaast moet er gekozen worden of je een alarm wilt wat via een vast telefoonsysteem werkt of juist via een simkaart met een mobieltje.