Hoe te beginnen met hardlopen?

Wil je gaan starten met hardlopen? Goed bezig! Hardlopen heeft namelijk veel voordelen, met name voor je gezondheid. Het versterkt je hart en longen en houdt je fit. Door hardlopen maakt je lichaam ook het gelukshormoon endorfine aan. Hardlopen is dus goed voor je, maar de verkeerde manier van lopen of een verkeerde loophouding kan ervoor zorgen dat het juist averechts is voor je gezondheid en dat je blessures krijgt. Daarom is het belangrijk dat je voor je begint met hardlopen veel informatie inwint om een goede start te kunnen maken met hardlopen. In dit artikel vind je een aantal goede tips en informatie voor als je begint met hardlopen.

Hardloop wedstrijd

Hardloopschoenen

Voor je gaat beginnen is het belangrijk om na te denken over de hardloopschoenen die je draagt. Goede hardloopschoenen zorgen voor meer loopplezier en minder blessures. Wat de beste hardloopschoenen voor jou zijn, is afhankelijk van een heleboel persoonlijke factoren zoals lichaamsgewicht, lengte, drukpunten van je voeten, etc. Ga naar een goede hardloopwinkel. De schoenverkoper kan een looptest doen om de ideale hardloopschoenen voor jou te vinden! Ik heb zelf schoenen van Nike SB en die vind ik erg prettig lopen. Precies de demping die ik nodig heb.

Hardloopkleding

Naast goede hardloopschoenen is goed passende kleding ook erg belangrijk voor bij het hardlopen. Pas jouw hardloopkleding aan op de weersomstandigheden en de situatie. Ga je bijvoorbeeld vaak ’s avonds hardlopen? Dan kun je denken aan hardloopkleding die reflecteert.

Hardlopen

Hardloopschema

Veel mensen beginnen enthousiast met hardlopen voor een aantal keer per week. Vaak houdt men dit niet vol en stopt zelfs na een tijdje helemaal met hardlopen. Om dit te voorkomen kun je vooraf een hardloopschema maken. Dat is makkelijker om je aan te houden en zo kun je er van te voren over na denken wat voor schema voor jou vol te houden is. Of je bijvoorbeeld voor een hardloopschema 5 km of 10 km gaat, dat is helemaal persoonlijk. Denk goed na over een loopschema wat goed vol te houden is voor jou. Loop je samen met een hardloopmaatje? Maak dan samen een loopschema en goede afspraken. Stel je zelf een realistisch doel zodat je je hardloopschema ook echt vol gaat houden. Plan ook rust in, want je lichaam heeft tijd nodig om bij te komen van het sporten.

Warming up hardlopen

Net als bij andere sporten is het bij hardlopen belangrijk om vooraf een warming up te doen. Zo voorkom je blessures en loop je veel prettiger. Maak de warming up ook onderdeel van je persoonlijke hardloopschema. Zo kun je ‘m niet vergeten.

Tips voor hardlopen

  • Met een hardloop app kun je je progressie bijhouden, de afstanden die je loopt bijhouden, je hartslag meten en sommige apps hebben ook leuke hardlooproutes. Het gebruiken van zo’n hardloop app maakt het hardlopen een stuk leuker en zorgt er ook voor dat je het makkelijker volhoudt!
  • Maak een fijne playlist met muziek die jou ondersteunt tijdens het hardlopen. Zorg dat je die gewoon op repeat kunt zetten zodat je tijdens het hardlopen niet constant bezig bent met het perfecte muziekje vinden. Op YouTube is ook genoeg fijne hardloopmuziek te vinden. Hou er rekening mee dat muziek invloed kan hebben op je hardlooptempo.
  • Wissel af en toe van route zodat het hardlopen leuk blijft.
  • Denk goed na over je doel: Ga je voor vetverbranding? Of ga je voor meer uithoudingsvermogen? Wil je fitter zijn en meer energie krijgen? Of wil je in die ene leuke broek passen?

Heb jij nog meer tips voor andere hardlopers? Laat het me weten!