Als senior op pad

Dat je ouder wordt betekent natuurlijk niet dat je aan huis gebonden hoeft te zijn. Sterker nog, hoe actiever je bent als oudere, hoe beter dat is. Het is dan alleen wel belangrijk dat je op een aantal zaken let. Door voor je eigen veiligheid te zorgen waar je dit kan, ga je een stuk geruster de deur uit. Dit maakt het een stuk fijner om op je oude dag nog van alles te ondernemen. Een aantal zaken waar je in ieder geval op moet letten kan je hier vinden. Dit maakt het gemakkelijker om de deur uit te gaan.

Hulp roepen

De belangrijkste voorzorgmaatregel is natuurlijk die van het verzorgen van een hulplijn. Wanneer je ouder wordt, dan gaat bijvoorbeeld je stabiliteit en balans enigszins achteruit. Daarnaast worden je botten en spieren iets zwakker. Je kunt dus zomaar vallen en je bezeren of niet meer overeind kunnen komen. Dit betekent dus bijvoorbeeld dat het slim is om een valalarm bij je te dragen. Zo kan je altijd hulp inroepen wanneer je met een vervelende situatie wordt geconfronteerd. Het is dan ook een stuk geruststellender voor jezelf en je naasten als je deze alarmknop bij je draagt. Er kan dan altijd iemand worden ingelicht. Naast dat het van belang is dat je tijdens je wandeling al voorzorg maatregelen neemt is een senioren telefoon ook een echte aanrader voor in huis. Je kunt hier zelfs 10 vooraf geprogrammeerde mensen in instellen en koppelen aan een pols/val alarm.

Goed voorbereiden

Ook is het belangrijk om voorbereidingen te treffen. De wereld verandert voortdurend. Dat betekent bijvoorbeeld dat je goed moet weten waar je heen moet als je een bepaalde bestemming in je hoofd hebt. Let er bijvoorbeeld op hoe het gesteld is met het openbaar vervoer. Kijk ook goed op de kaart hoe je moet lopen als je op het station aankomt. Wanneer je als senior gaat autorijden is het goed om te weten waar je gemakkelijk kunt parkeren en hoe je hier komt. Soms is bijvoorbeeld verstandiger om buiten de stad te parkeren dan erbinnen vanwege de drukte die er heerst.

Neem hulpmiddelen mee

Wanneer je ze nodig hebt, neem dan altijd hulpmiddelen mee. Denk bijvoorbeeld aan een stok om op te steunen of zelfs aan een rollator. Vroeger heerste er een taboe op dit soort zaken. Vreemd genoeg wilden ouderen liever binnen blijven dan dat zij door anderen als oudere werden gezien. Dit lijkt wel te zijn veranderd. Mocht dit echter nog een gevoel zijn dat bij een oudere leeft, dan is het belangrijk om hier iets aan te doen. Buiten komen, ook wanneer hier hulpmiddelen voor nodig zijn, is immers altijd beter dan binnen blijven zitten. Het is goed om dit te stimuleren.

Goede gezondheid

Wat geldt voor de valalarmen, geldt natuurlijk ook voor andere middelen die belangrijk zijn voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen. Wanneer je deze slikt, dan is het natuurlijk niet aan te raden om de deur uit te gaan zonder deze mee te nemen. Een goed idee kan zijn om een reispakketje te maken met daarin de medicijnen die je nodig hebt. Hiermee verzorg je dat je in goede gezondheid uit gaat. Wanneer er dan toch iets fout gaat, dan is het belangrijk dat het valalarm ook voor deze zaken gebruikt kan worden. Dit kan veel onnodige problemen voorkomen.

Hulp vragen

Wanneer je dan toch de deur uitgaat en er gaat iets mis, dan is het ook altijd belangrijk om gewoon om hulp te durven vragen. Zeker wanneer je in een vreemde omgeving bent kan dit moeilijk zijn. Dit is goed te begrijpen. Dat neemt niet weg dat er zeer veel mensen zijn die van nature zeer hulpvaardig zijn. Dit kan helpen bij het oplossen van situaties. Het is dus slim om juist hiervan gebruik te maken. Dit kan bovendien vaak net het verschil maken wanneer je ergens mee in de problemen komt. Zo staat niets je in de weg om leuke dagen te hebben en uitjes te ondernemen.