Tabletten produceren is een vak apart

We willen het met je hebben over tabletten. Dan bedoelen we niet de tablet waarop je gebruik maakt van het internet maar tabletten die je slikt voor bijvoorbeeld medicatie of supplementen. Dat is iets waarbij het heel nauw luistert welke soort tablet er wordt gemaakt en gebruikt. De juiste of verkeerde tablet kan het succes van een medicatie of supplement maken of breken. We hebben een aantal zaken op een rij gezet die van belang zijn voor het maken van een tablet.

tabletten producent

Een breuklijn in een tablet

Een tablet die in meerdere doseringen kan worden gebruikt heeft als het goed is een breuklijn in het product zitten. Dat wil zeggen dat de tablet gemakkelijk recht in twee stukken valt te breken. Een tablet die dit breuklijntje niet heeft moet op de gok worden doorgesneden wanneer er een halve dosering moet worden ingenomen. Een tablet kan ook in meerdere delen worden opgesplitst: het aantal breuklijnen is bepalend voor het gebruiksgemak. Een breuklijn in een tablet komt het beste tot zijn recht wanneer er een tablettensplitser mee wordt geleverd. 

Een coating rondom een tablet

Een tablet moet gemakkelijk te slikken zijn. Dat is de reden waarom een tablet met een coating veel geliefder is dan een ruwe tablet met een oneffen buitenkant. Een tablet met een coating is over het algemeen net wat duurder om te produceren. Echter, doordat het gaat om een tablet die eenvoudig in te nemen is zal het middel gemakkelijker worden geslikt en dus ook verkocht aan de consument. Een coating kan mat zijn of met een glanskleur. Bij een coating is het zaak dat er geen gelatine achtige materialen in verwerkt zitten. Een coating zonder gelatine is namelijk veganistisch waardoor je een grotere doelgroep zult bereiken.

De hardheid van een tablet bepaalt het gemak

Tabletten zijn er in meerdere versies. Daarbij mag je denken aan een tablet die in één stuk dient te worden geslikt of bijvoorbeeld een kauwtablet. Een kauwtablet zal van zichzelf wat minder hard zijn dan een tablet die in één keer dient te worden doorgeslikt. Daarnaast zijn er tabletten die je moet laten smelten voordat deze kan worden ingenomen. Een tablet die kan worden opgelost is over het algemeen het gemakkelijkste om in te nemen. Een tablet die moet worden gekauwd is zeer geschikt voor bijvoorbeeld multivitaminen.

Tablet of gummie

Met name multivitaminen maar ook andere preparaten zijn er in de vorm van een tablet maar ook in de vorm van een gummie. Een multivitaminenpreparaat voor kinderen zal vaak in de vorm van een gumbeertje of een andere snoepvorm worden gemaakt. Dit bepaalt mede of een kind een voedingssupplement gemakkelijk in zal nemen. Een gummie is te vergelijken met een kauwtablet qua gebruiksgemak. Een tablet voor een doelgroep zoals kinderen of jongeren wordt een stuk aantrekkelijker wanneer deze als een gummie is uitgevoerd. 

Een tablet of een capsule

Gaat het om een supplement wat met een vertraagde afgifte moet worden ingenomen wordt er vaak een capsule gebruikt. Dit houdt in dat je een complete capsule met poeder gevuld inneemt.  De capsule lost vanzelf op in je maag waardoor er sprake is van een vertraagde afgifte van de medicatie. Een capsule heeft als groot nadeel dat het medicijn wat lastig valt in te nemen. Daarom speelt bij een capsule vooral de afmeting van de capsule zelf een belangrijke rol. Het gaat er dan ook om dat de inhoud zoveel mogelijk zonder vulstoffen wordt aangeleverd. Een compacte inhoud zal ervoor zorgen dat de capsule ook een stuk kleiner en gemakkelijker in te nemen is. Een capsule die kan worden geopend zorgt ervoor dat de inhoud eventueel in poedervorm kan worden ingenomen.

Een onderdeel van het productieproces wat gemakkelijk wordt uitbesteed

Capsules produceren is een onderdeel van het productieproces van een medicijn of een supplement wat je zelf kan doen. Steeds meer mensen kiezen er echter voor om een tablet of capsule te laten maken door een specialistisch bedrijf. In dat geval wordt de inhoud van de tabletten, capsules of gummies doorgaans los aangeleverd waarna het product door de producent uitermate nauwkeurig wordt omgezet in capsules, gummies of tabletten. Het uitbesteden van dit deel van het productieproces zorgt ervoor dat er nauwkeuriger kan worden gewerkt. Verder profiteer je dan als producent van medicatie of supplementen van de technologie en de kennis die men beheerst bij de tabletten produceren. Het loont altijd om bij een tabletten producent te letten op de ISO certificeringen van een dergelijke producent. Een ISO 13485 en FSSC 22000 certificering geeft aan dat men zeer nauwkeurig werkt.