Leren werken met een rioollaser


Riolering aanleggen is een klus waarbij voorheen de hele straat werd open gelegd. De reden hiervan was dat het niet altijd even duidelijk was waar de rioolbuizen lagen en hoe de nieuwe buizen moesten worden aangesloten. Een riolering aanpassen ging dan ook altijd gepaard met een zeer grootscheepse verbouwing van de straat. Dit geheel was erg tijdrovend. Een rioollaser is een apparaat waarmee een lijn kan worden getrokken van het aansluitpunt naar de riolering waarmee een leiding kan worden aangelegd. 

rioollaser

Bijscholing is noodzaak

Bij het aanleggen van rioleringen is het van het grootste belang dat je regelmatig wordt bijgeschoold. Rioollasers behoren tot die hulpmiddelen die pas sinds recents grootschalig worden gebruikt bij het aanleggen van rioleringen. Daarbij moet je eraan denken dat rioleringswerkzaamheden doorgaans worden uitbesteed aan dat bedrijf wat het vlotste kan werken. Dat is dan ook de reden waarom bijscholing geen overbodige luxe is. Een rioleringslaser is een apparaat wat een investering is die zichzelf weer terug verdient. Bijscholing om met deze technologie te leren werken is noodzakelijk.

Een goede kleur bepaalt de prijs

Bij het aanleggen van een riolering met een rioollaser hangt er een hoop af van de scherpte en de kleur van de laserstraal. Rioollasers zijn er in prijsklassen tussen 2650 en 3550 euro. De lasers zijn er in verschillende uitvoeringen, gemaakt om verschillende typen metingen uit te voeren. Een meting kan in het riool worden uitgevoerd maar dit kan ook er boven of er onder worden uitgevoerd. Een rioollaser met een hogere prijs heeft dan ook doorgaans meer specificaties.

De opstelplek van een rioollaser

Rioollaser apparaten zijn er in meerdere uitvoeringen qua opstelplaatsen. Een kleine rioollaser valt gemakkelijk in een kolk te plaatsen. Daardoor is er weinig ruimte nodig om de lijn uit te meten. Daarnaast hoeft er weinig te worden gegraven om de lijn te kunnen inmeten. Een laser die groter is zal dan ook meer ruimte nodig hebben om goed te kunnen werken. In dit geval geldt dat een kleine laser een kostbaardere investering is dan een groot apparaat.

Automatisch recht stellen

Bij het aanleggen van een riolering moet er altijd een waterpas lijn worden geplaatst. Een riolering mag wat aflopen naar het riool. Echter, een riolering die een stukje moet hellen zal er onherroepelijk voor gaan zorgen dat er problemen ontstaan met de afvoer van het water. Dat is een reden waarom een riolering altijd waterpas moet worden aangelegd. Een riool laser van een hogere prijsklasse zal zichzelf doorgaans waterpas stellen waardoor het een zinvolle investering is. Door een riool laser te kopen die de beste technische specificaties heeft bespaar je een hoop tijd en geld waardoor je voordeliger kan werken. 

Ga goed voorbereid te werk

Werken met een rioollaser doe je goed voorbereid. Het apparaat kan je dan ook op meerdere manieren van energie voorzien. De lithium Ion batterij is het meest gewild aangezien er geen accu op hoeft te worden geklikt. Daarnaast is een laser apparaat met een dergelijke batterij het lichtst in het gebruik.